MIELETÖN
tulevaisuus

Helsinki | 9.2.2023

On kahdenlaista mielettömyyttä. Parhaimmillaan se on jotain kutkuttavaa ja innostavaa, kaiken tavallisen yläpuolelle kohoavaa. Siltä jokaisesta nuoresta pitäisi tuntua tulevaisuuden edessä. Silti monella nuorella on tunne, ettei tulevaisuudessa ole mitään mieltä. Että se on väärällä tavalla mieletön.

Mitä me sosiaalialalla voimme tehdä, jotta nuorten elämänpolku näyttäisi turvallisemmalta?

Humana järjestää 9.2.2023 Mieletön tulevaisuus -tapahtuman, joka tuo yhteen ratkaisun osat eri puolilta sosiaalialaa. Tavoitteena on jakaa raikkaita näkökulmia ja yhdessä pohtia keinoja nuorten ansaitseman tulevaisuuden turvaamiseksi. Tapahtuma on maksuton ja ohjelmaa voi seurata myös verkossa.

Tapahtuma koostuu kahdesta osasta. Ensimmäinen osa sisältää näkemyksellisiä puheenvuoroja ja toinen osa koostuu keskustelusta, jossa syvennytään aiheeseen eri näkökulmista.

Tapahtuman sisältö ja aikataulu

14.00Live-tapahtuma alkaa
14.30Virallinen ohjelma ja striimi alkavat

Tervetuloa Mieletön tulevaisuus -tapahtumaan
Anu Kallio / toimitusjohtaja, Humana

Puheenvuoro 1: Mihin tai keneen nuoret uskovat?
Kyseenalaistavatko he sekä perinteet että tulevaisuuden aiempia sukupolvia hanakammin? Vai mikä voisi selittää sen, että kirkosta erotaan yhä useammin? Millä tavalla kirkko puhuttelee nuoria, miten kirkko voi luoda tulevaisuuden uskoa?
Teemu Laajasalo / Helsingin hiippakunnan piispa sekä hengellinen ja hallinnollinen johtaja

Puheenvuoro 2: Miltä nuorten maailma näyttää poliisin silmin?
Huumeet, väkivalta, sosiaalinen media – lista arjen vaaroista on pitkä. Miten poliisi voi auttaa nuoria tässä vaarojen viidakossa?
Leea Virkkunen / ylikonstaapeli, Helsingin poliisilaitos

Puheenvuoro 3: Miten maailmantilanne on vaikuttanut nuoriin – vai onko se?
Ukrainan sotaa tulee pian vuosi täyteen. Millä mielellä Suomessa mennään armeijaan nyt? Miten maailmantilanne on vaikuttanut nuorten mielialoihin – vai onko se vaikuttanut? Miten puolustusvoimissa on huomioitu tilanne ja käsitelty asiaa nuorten kanssa?
Jussi Ylimartimo / everstiluutnantti, toimintakykysektorin johtaja, Puolustusvoimat
TAUKO
16.45Nojatuolikeskustelu: Uskallus auttaa ja ottaa apua vastaan

Vieraina keskustelemassa:
Terhi Leskinen / sosiaalityön esihenkilö, lapsiperheiden varhaisen tuen yksikkö, Vantaan kaupunki
Hinni Pekkarinen / kokemusasiantuntija ja perheohjaaja, Humana
Aatu Lehtinen / sosionomi 2022, Laurea-ammattikorkeakoulu


Keskustelua moderoivat Humanasta lastensuojelupalveluiden johtaja Kimmo Huhtimo sekä avopalveluiden johtaja Kimmo Säikkä.

Asiantuntijat puheenvuorojen takana

Mihin tai keneen nykynuoret uskovat?

Teemu Laajasalo / Helsingin hiippakunnan piispa sekä hengellinen ja hallinnollinen johtaja

Teemu Laajasalo on Helsingin hiippakunnan 7. piispa ja hiippakunnan hengellinen ja hallinnollinen johtaja. Piispa Laajasalo vihittiin tehtäväänsä vuonna 2017. Hän valmistui teologian maisteriksi Helsingin yliopistosta 1997 ja samana vuonna hänet vihittiin papiksi. Vuosina 2009–2013 hän toimi Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan Agricola-liikkeen toiminnanjohtajana. Laajasalo valittiin Kallion seurakunnan kirkkoherraksi vuonna 2013.

Miltä nuorten maailma näyttää poliisin silmin?

Leea Virkkunen / ylikonstaapeli, Helsingin poliisilaitos

Ylikonstaapeli Leea Virkkunen toimii Helsingin poliisilaitoksen ennalta estävässä toiminnossa kaupunkiturvallisuuden ja nuorten parissa. Iso osa hänen työnkuvaansa on luoda ja säilyttää luottamukselliset suhteet asuinalueiden asukkaiden sekä nuorten kanssa. Työtä tehdään tiiviisti yhdessä eri viranomaisten sekä muiden sidosryhmien kanssa.

Miten maailmantilanne on vaikuttanut nuoriin – vai onko se?

Jussi Ylimartimo / everstiluutnantti, toimintakykysektorin johtaja, Puolustusvoimat

Everstiluutnantti Jussi Ylimartimo on työskennellyt Puolustusvoimien pääesikunnan koulutusosaston toimintakykysektorin johtajana vuodesta 2022. Hän toimi esikuntapäällikkönä Lapin lennostossa 2019–2022 ja vanhempana osastoesiupseerina Puolustusministeriössä 2017–2019. Varusmiesten elämää hän on seurannut eri rooleissa jo kolmenkymmenen vuoden ajan.

Nojatuoli­keskustelun vieraat

Terhi Leskinen / sosiaalityön esihenkilö, lapsiperheiden varhaisen tuen yksikkö, Vantaan kaupunki

Terhi Leskinen on Vantaan kaupungin lapsiperheiden varhaisen tuen yksikön esihenkilö Vantaa-Kerava-hyvinvointialueella. Hän on koulutukseltaan Yamk sosionomi ja hänellä on 20 vuoden kokemus lasten, nuorten ja perheiden kanssa tehtävästä työstä sosiaalialalla. Terhi työskentelee lapsiperheiden kotipalveluiden, neuvolan perheohjauksen sekä tukihenkilö- ja perhetoiminnan parissa.

Hinni Pekkarinen / kokemusasiantuntija ja perheohjaaja, Humana

Hinni Pekkarinen on Humanan avopalveluiden perheohjaaja ja koulutettu kokemusasiantuntija. Hinni haluaa poistaa ennakkoluuloja lastensuojelun ympäriltä tuomalla kuulluksi omaa positiivista kokemustaan lastensuojelusta, jonka asiakas hän on ollut nuoruudessan sekä nuorena äitinä. Hän haluaa rakentaa parempaa huomista auttamalla, kuuntelemalla, tekemällä työtään sydämellä ja olemalla läsnä.

Aatu Lehtinen / sosionomi 2022, Laurea-ammattikorkeakoulu

Aatu Lehtinen on vuonna 2022 valmistunut tuore sosionomi Laurea-ammattikorkeakoulusta. Hän aloitti opiskelun korona-aikana ja suoritti opintonsa pääosin etänä työn ohella. Aatu on alanvaihtaja: siirtyessään lähihoitajaopintoihin ammatilliseen perhekotiin hänellä oli jo taskussaan merenkulkualan tutkinto. Sosiaalialalle Aatun veti ymmärrys omista alalle sopivista taidoista, alan monipuolisuus ja hyvät työllisyysnäkymät.