MIELETÖN
tulevaisuus

Joensuu | 12.12.2023

On kahdenlaista mielettömyyttä. Parhaimmillaan se on jotain kutkuttavaa ja innostavaa, kaiken tavallisen yläpuolelle kohoavaa. Siltä jokaisesta nuoresta pitäisi tuntua tulevaisuuden edessä. Silti monella nuorella on tunne, ettei tulevaisuudessa ole mitään mieltä. Että se on väärällä tavalla mieletön.

Mitä me sosiaalialalla voimme tehdä, jotta nuorten elämänpolku näyttäisi turvallisemmalta?

Humana järjestää Mieletön tulevaisuus -tapahtumasarjan, joka avaa uusia näkökulmia tulevaisuuteen. Tapahtuma on maksuton ja ohjelmaa voi seurata myös verkossa. Tapahtuma järjestetään Joensuussa.

Tapahtuman sisältö ja aikataulu

12.30Live-tapahtuma alkaa
13.00Tervetuloa Mieletön tulevaisuus -tapahtumaan
Tiia Hassinen, toiminnanjohtaja, Humana Lapsiperhepalvelut

Puheenvuoro 1
Kokemus puhuu: miten pysyä turvallisella elämänpolulla?
Mika Törrö päätyi nuorena koulukotiin, asumaan puiston penkeille ja vuosiksi vankilaan. Nyt hän auttaa muita välttämään samat vaarat.
Suomen Vahvin Mies Mika Törrö

Puheenvuoro 2
Verkko avun kanavana: miten chat-palvelut auttavat nuoria?
Verkosta apu löytyy läheltä asuinpaikasta riippumatta. Minkälaista apua nuoret hakevat verkon välityksellä?
Pekka Väänänen, Punaisen Ristin Nuorten turvatalon johtaja ja Sekasin kollektiivin johtoryhmän jäsen

Puheenvuoro 3
Nuoret ratkaisijoina: miten oma oloni paranisi, miten yksinäisyyteni vähenisi?
Nuorisotutkija ja nuorisotyön asiantuntija Aino Tormulainen tuntee nuorten haasteet ja toiveet. Mitä tarvitaan, jotta nuoret voivat hyvin?
Aino Tormulainen, filosofian tohtori, tutkija, Humanistinen ammattikorkeakoulu
TAUKO
Nojatuolikeskustelu: Ennen kuin on myöhäistä
Nuoret ovat ensin lapsia. Miten voimme auttaa ja ottaa apua vastaan jo ennen kuin nuoruusiän myllerrys alkaa? Millaisilla aineksilla voimme rakentaa turvallisen ja kestävän peruskallion lasten ja perheiden tueksi; vakaan alustan kohti aikuisuutta? Millainen painoarvo tällaisella ennaltaehkäisevällä sosiaalityöllä on tulevien alan ammattilaisten opinnoissa?

Vieraina keskustelemassa:
Jonna Litja, lapsiperheiden kotipalvelun ohjaaja, Humana Lapsiperhepalvelut
Lauri Saarelainen, sosiaalialan lehtori, Karelia-ammattikorkeakoulu
Hanna Myllylä, palvelupäällikkö, perhe- ja sosiaalipalvelut, Lapsiperheiden palvelut, Pohjois-Karjalan hyvinvointialue
Aino Tormulainen, filosofian tohtori, tutkija, Humanistinen ammattikorkeakoulu


Keskustelua moderoi Humanan Lapsiperhepalveluiden toiminnanjohtaja Tiia Hassinen

Tapahtuma päättyy noin klo 16.00

Asiantuntijat puheenvuorojen takana

Mika Törrö
Suomen vahvin mies

Mika ”El Toro” Törrö on viisinkertainen Suomen Vahvin Mies -tittelin voittanut voimamies. Hänen elämänsä alkupuolen täyttivät päihteet ja väkivalta, ja lopulta hänestä kasvoi syrjäytynyt nuori, joka ajautui jo varhain rikosten tielle. Mika päätyi nuorena koulukotiin ja myöhemmin asumaan puiston penkeille sekä vuosiksi vankilaan. Mika on kirjoittanut omista kokemuksistaan kirjan Härkä – Vangista vahvimmaksi, sillä hän haluaa kertoa tarinaansa erityisesti niille nuorille, jotka ovat vaarassa päätyä samaan kuin hän.

Pekka Väänänen
Punaisen Ristin Nuorten turvatalon johtaja ja Sekasin kollektiivin johtoryhmän jäsen

Pekka Väänänen johtaa Nuorten turvatalon toimintaa. Tämän lisäksi hänen työnkuvaansa kuuluu kehittää ja vahvistaa nuorille sekä heidän lähiyhteisöilleen verkossa annettavaa tukea ja apua. Pekka osallistuu ammattityötä ja vapaaehtoistoimintaa yhdistävien verkkoauttamisen muotojen kehittämiseen kansalaisjärjestöjen muodostamassa Sekasin Kollektiivissa sekä Suomen Punaisessa Ristissä. Pekalla on pitkä kokemus nuorten ja perheiden kanssa tehtävästä työstä. Hänen unelmansa työhön liittyen on se, että jokainen lapsi, nuori ja perhe saisi omiin tarpeisiinsa vastaavaa tukea ja apua helposti, heidän omia voimavarojaan vahvistaen. Vapaa-aikansa Pekka viettää huuliharppuja soitellen.

Aino Tormulainen
filosofian tohtori, tutkija, Humanistinen ammattikorkeakoulu

Aino Tormulainen on nuorisotutkija ja nuorisotyön asiantuntija. Hän työskentelee Humanistisen ammattikorkeakoulun yhteisöpedagogi-koulutuksen opettajana ja tutkimushankkeissa liittyen nuorisotyöhön. Hän on väitellyt filosofian tohtoriksi vuonna 2018 aiheenaan populaarikulttuurin tyttöenergia. Aino on tutkinut nuoriso- ja nuorisotyön lisäksi kulttuuria, tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta.

Nojatuoli­keskustelun vieraat

Jonna Litja
lapsiperheiden kotipalvelun ohjaaja, Humana lapsiperhepalvelut

Jonna Litja työskentelee Humanan lapsiperhepalveluissa lapsiperheiden kotipalvelun ohjaajana ja ammatillisena tukihenkilönä. Hän on suorittanut sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon ja työskennellyt myös varhaiskasvatuksen parissa. Jonna on nuoresta asti toiminut lähellä lapsia ja nuoria valmentaen pieniä lupauksia pesäpallon parissa.

Lauri Saarelainen
sosiaalialan lehtori, Karelia AMK

Lauri Saarelainen toimii sosiaalialan lehtorina Karelia-ammattikorkeakoulussa. Hän on koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden maisteri. Hän on aikaisemmin työskennellyt valtiolla ja kuntapuolella 17 vuoden ajan muun muassa sosiaalityöntekijänä lastensuojelussa ja perheneuvolassa sekä johtavana sosiaalityöntekijänä lastensuojelun sijaishuollossa ja sosiaalipäivystyksessä.

Hanna Myllylä
palvelupäällikkö, perhe- ja sosiaalipalvelut, Lapsiperheiden palvelut, Pohjois-Karjalan hyvinvointialue

Hanna Myllylä, YTM, on laillistettu sosiaalityöntekijä. Hän on tehnyt työuransa pääasiassa lastensuojelussa ja lapsiperheiden palveluissa. Lapsiperhepalvelujen palvelupäällikön roolissa hän kantaa vastuuta lapsille, nuorille ja perheille suunnattujen sosiaalihuoltolain mukaisten palveluiden saatavuudesta ja sisällöstä. Hanna uskoo, että yhteistyöllä sekä johtamisen ja yhteisövaikuttavuuden menetelmillä on mahdollista löytää toimiva malli vaikuttaviin palveluihin.